Jarní prázdniny nám opět poskytly příležitost vyrazit někam dál a na delší dobu. Cílem naší výpravy se stalo slovenské město Ružomberok a jeho hornaté okolí.

PÁTEK. Po třech hodinách jízdy jsme se ubytovali v základní škole, vyřádili se při hrách Krti a Kraba a před spaním Hop s Tetřevem odstartovali naši novou oddílovou fotosoutěž.

SOBOTA. Vydali jsme se sněhem na Velký Choč (1 611m), nejdominantnější horu v okolí města. Starší svůj výšlap zahájili v Likavce a po 10 kilometrech, 6 hodinách a 1200 nastoupaných metrech se skutečně rozhlíželi z vrcholu. V silném větru však o velkém kochání nemohla být vůbec řeč. Parta mladších opustila autobus ve Valaské Dubové, jejich trasa byla sice o poznání kratší, ale převýšení museli zdolat stejné. Od výstupu na samotný vrchol je odradil vichr, řádící nad hranicí lesa. Odměnou za tento výkon byl všem čtyřkilometrový sjezd na lopatách zpět do Dubové. Večer jsme strávili v pohybu díky Krabovu gamebooku a místním pingpongovým stolům.

NEDĚLE. Opět jsme se rozdělili na dvě party, ta zkušenější si sbalila batohy včetně sněžnic a spacáku a vydala se na hřeben Velké Fatry. Za hustého dešťosněžení vyrazila z Revúce a po několika hodinách se před ní zjevila salaš pod Suchým vrchom, místo noclehu. Večerní zábavu obstaral Bang a městečko Palermo. Přízemí salaše jsme si vytopili kamínky, teplota spací půdičky však naprosto ladila s teplotou okolní krajiny. Svízelným úkolem se ukázalo nasbírat v třičtvrtimetru sněhu dřevo na topení. Ti později narození si užili průchod Prosieckou a Kvačianskou dolinou s žebříky, vodopády a historickými vodními mlýny. Večer se naložili do vířivek, to v rámci pohostinnosti ružomberské sportovní školy.

PONDĚLÍ. Mladší si sbalili své bobovací náčiní a vyšlápli si do Unescem chráněné dřevěné vesničky Vlkolínec a v její blízkosti se na sněhu vyřádili. Ti starší, opojení pocitem, že přežili mrazivou noc, se spustili dolů z kopce zpět k autobusu. Celý oddíl se v podvečer ještě vydal do centra města poznat Ružomberok a doplnit zásoby dobrot. Večer se do vířivek zanořila druhá polovina, zbývající čas do spaní jsme trávili zpěvem, výběrem fotografií do fotosoutěže a zhlédnutím narychlo sestříhaných videí.

ÚTERÝ. Balení a úklid, ale také vyhodnocení dalších dvou měsíců bodování “Vzhůru dolů”. Cestou jsme měli v plánu ještě u Žiliny navštívit rozlehlý hrad Lietava, ale vytrvalý déšť nás od tohoto záměru odradil. Takže přímo domů, zážitků už jsme stejně měli nastřádáno dost a dost.

Krátká videa, vzniklá na akci:
Cesta Prosieckou dolinou , Nocleh na Velké Fatře.

Nejbližší akce

Květen 2024

Po Út St Čt So Ne
1
2
3
  • oddílová akce
4
  • oddílová akce
5
  • oddílová akce
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
  • oddílová akce
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31