Kalendář na stěně hlásí 30. listopadu, datum je zakroužkováno červenou fixou. Chodník před bývalou krásenskou radnicí se začíná plnit zvědavými dětmi a dospělými. Hodiny na věži právě odbily třetí hodinu odpolední. Budova však stále zůstává zamčená, červená stuha nepustí nikoho dovnitř. Když tu oči všech nedočkavě přešlapujících upoutá skupinka trumpetistů. Slavnostní fanfára vše startuje. Pan starosta pronáší úvodní řeč a seznamuje nás s historií budovy. Při doznívání posledních slov se na schůdkách objevuje dvojice pracantů s obřím kladivem a pilou. Dvojice, jež stojí za myšlenkou vzniku Vrtule a hlavní tahouni celé Vrtule. Všechny přítomné tomíky z Valmezu, Bystřice, Prahy a dalších koutů naší země, ale samozřejmě i netomíky poté uvítá náčelník všech tomíků, organizace, jež nás dlouhé roky podporuje. Teď už zbývá jen přestřihnout pásku. A kdo se tohoto zodpovědného úkolu zhostí? Přeci ten, kdo má ve Vrtuli vybudovaný svůj vlastní příbytek, Krtek. Přestřižení červené stuhy se však ukazuje být nad jeho možnosti. Tuto veledůležitou funkci tedy s radostí předává dítěti, které v nejbližších dnech oslaví narozeniny. Páska je slavnostně přestřižena! Tři, dva, jedna, start! Dveře Vrtule se otevírají dokořán.

Hned při vstupu návštěvníky vítají optické klamy a hříčky. Jedna z nejvíce očekávaných atrakcí Krtkovo bludiště se skrývá hned v další místnosti. S baterkou v ruce se děti vrhají prozkoumat tajuplné chodby, spletitá zákoutí a chodbičky ozvláštněné parádními kresbami. Ve Vrtulí hračkárně, obchůdku, jež nabízí desítky deskových her, hlavolamů a hraček, mnozí nakupují vánoční dárky.

A jak se dostat o patro výš? Lze jít samozřejmě po schodech, zvídavé a hravé děti a dospělí, však raději volí dobrodružnou cestu tajemnou věží. Hned u východu z věže je vítá kavárnička. Krátké občerstvení přijde vhod a znovu rychle do víru, je toho ještě spousty na objevování. Deskové a karetní hry, záludné hlavolamy, weykick fobálek, Hrejsčí hry, postřehové hry, Hravé opice, Jungle speed, zábavné panely představující náš kontinent, fotoateliér, hraví stavitelé…

A co slibovaná obří postel? Ta je dominantou útulné podkrovní místnosti. Rodičové na chvíli spočnou a své ratolesti nechávají pohoupat na obřím koníkovi. Kreativní děti využívají možnosti tvořivých dílniček, malují hrnky, tašky, trička i dřevěné kočky.

Ručičky na hodinách se blíží k sedmé hodině večerní. Proudících návštěvníků ubývá a dveře Vrtule se zamykají. Ovšem jen do pondělí, kdy se znovu úderem druhé hodiny odpolední otevřou dokořán.
Vrtuli – svět her a poznání můžete navštívit od pondělí do soboty od 14:00 do 18:00.

Nejbližší akce

Květen 2024

Po Út St Čt So Ne
1
2
3
  • oddílová akce
4
  • oddílová akce
5
  • oddílová akce
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
  • oddílová akce
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31